Контрольная работа: Аналіз інвестиційного проекту

Вступ

У міжнародній практиці план розвитку підприємства подається у вигляді бізнес-плану, що, по суті, є структурованим описом проекту розвитку підприємства. Якщо проект пов'язаний із залученням інвестицій, то він носить назву» інвестиційний проект». Зазвичай кожний новий проект підприємства в тій чи іншій мірі пов'язаний із залученням нових інвестицій. У найбільш загальному розумінні проект – це спеціальною чином оформлена пропозиція про зміну діяльності підприємства, що переслідує певну ціль (мету).

Проекти прийнято розділяти на тактичні і стратегічні. До останніх належать проекти, що передбачають зміну форми власності (створення орендного підприємства, акціонерного товариства, приватного підприємства, спільного підприємства і т.д.) або кардинальну зміну характеру виробництва (випуск нової продукції, перехід до цілком автоматизованого виробництва і т. п.). Тактичні проекти звичайно пов'язані зі зміною обсягів продукції, що випускається, підвищенням якості продукції, модернізацією устаткування.

Для вітчизняної практика поняття проекту не є новим. Його відмінна якість за старих часів полягала в тому, що основні напрямки розвитку підприємства, як правило, визначалися на вищому по відношенню до підприємства рівні керування економікою галузі. У нових економічних умовах підприємство в особі його власників і вищого складу керування повинно само піклуватися щодо свого подальшого існування, вирішуючи самостійно всі стратегічні і тактичні питання. Така діяльність в області інвестиційного проектування повинна бути певним чином організована.

Практика дозволяє узагальнити досвід розробки проектів і перерахувати типові проекти.

Возможно вы искали - Реферат: Аналіз ризиків інвестиційних проектів

1. Заміна застарілого обладнання як природний процес продовження існуючого бізнесу в незмінних масштабах. Звичайно подібного роду проекти не потребують тривалих і складних процедур обґрунтування і прийняття рішень. Багатоальтернативність може з'являтися у випадку, коли існує декілька типів подібного устаткування і необхідно обґрунтувати переваги одного з них.

2. Заміна устаткування з метою зниження поточних виробничих витрат. Мета подібних проектів – використання більш нового устаткування замість працюючого, але порівняно менше ефективного, що морально застаріло. Цей тип проектів припускає детальний аналіз вигідності кожного окремого проекту, тому що більш зроблене в технічному змісті устаткування ще не однозначно більш вигідно з фінансової точки зору.

3. Збільшення випуску продукції і/ або розширення ринку послуг. Даний тип проектів потребує відповідального рішення, що звичайно приймається верхнім рівнем керування підприємства. Найбільше детально необхідно аналізувати комерційну реалізацію проекту з обґрунтуванням розширення ринкової ніші, а також фінансову ефективність проекту, з'ясовуючи, чи призведе збільшення обсягу реалізації до відповідного зростання прибутку.


Аналіз інвестиційного проекту

На діючому заводі планується реконструкція у вигляді впровадження нових технологій, які дозволять поліпшити якість продукції, що випускається, і збільшити обсяг її випуску.

Похожий материал - Курсовая работа: Аналіз фінансових ресурсів підприємства

Розрахунковим роком є початок четвертого року з початку реконструкції.

На підприємстві діє три цехи. Під час реконструкції планується переоснащення і будівництво нового цеху по виробництву вініпласту – це новий матеріал, що використовується при виробництві труб.

Початкові інвестиції, необхідні для реалізації інвестиційного проекту, становлять 275 000 г.о. Щорічні надходження від реалізації проекту відповідно дорівнюють:

1 рік – 80 000 г.о.

2 рік – 90 000 г.о.

Очень интересно - Курсовая работа: Аналіз фінансово-господарського стану підприємства

3 рік – 105 000 г.о.

4 рік – 100 000 г.о.

Планується впровадження автоматичної лінії обробки деталей. До впровадження автоматичної лінії вироби оброблялися на потоковій лінії, що складається з 36 металорізальних верстатів, відсоток зношування яких склав 56%.

Автоматична лінія з 27 верстатів створена на основі нового обладнання із частковим використанням наявних у підприємства верстатів, а саме, 82% від загальної кількості верстатів у новій автоматизованій лінії – це нові верстати, а інші – діючі верстати, що залишилися, демонтуються й продаються по залишковій вартості.

Причому є два варіанти покупки устаткування з різними техніко-економічними характеристиками. Верстати даного виду можуть бути закуплені в Росії в постачальника, з яким налагоджені постійні зв'язки, і в німецької фірми, що запропонувала новий зразок аналогічних верстатів. Дані по кожному варіанті наведені в таблиці 1.

Вам будет интересно - Реферат: Аналіз фінансового стану підприємства

Відбудовна вартість устаткування приймається рівної залишкової вартості.

Нормативний коефіцієнт порівняльної ефективності дорівнює 0,15.

Норматив приведення – 0,1.

Метод нарахування амортизації – лінійний.

Таблиця 1. Дані щодо капітальних вкладень і поточних витрат по новому й діючому устаткуванню.

№ п/п Показник Діюче устаткування Російське устаткування Німецьке устаткування
1 Вартість одного верстата без обліку транспортних витрат, тис. грн 23,6 13,9 26,2
2 Вартість транспортування партії устаткування, тис. грн - 23 5
3 Вартість річного поточного ремонту, тис. грн 2,5 4,3 3,9
4 Витрати на площу під одним верстатом, тис. грн 0,9 1,2 1,7
5 Річні амортизаційні відрахування, тис. грн Метод нарахування амортизації – лінійний.
Величина споживаної електроенергії за рік
6 потужність установлених моторів, кВт 40 75 80
7 коефіцієнт використання устаткування по потужності 0,7 0,7 1,6
8 коефіцієнт використання устаткування за часом 0,8 0,8 0,8
9 число годин роботи устаткування в році, год 5811 6018 6300
10 Ціна 1 кВт електроенергії, грн 0,165
11 Річний фонд оплати праці, тис грн 103 40 40
12 Вартість інструментів і пристроїв у рік, тис грн 8 10 9,5
13 Термін служби верстатів, років 6 8 9
14 Річний випуск продукції, тис шт. 633 961 1200

Розрахуємо залишкову вартість старого устаткування.

Похожий материал - Курсовая работа: Аналіз фінансового стану підприємства 2

Сума зношування:

І = (Ки * Sп) / 100 (1)


де И – сума зношування, грн;

Ки – коефіцієнт фізичного зношування, %. (56%)