Курсовая работа: Архітектура Русі в 15-16 ст.

Вступ

РОЗДІЛ І. Особливості розвитку російської культури ІX-XVІІ ст

Архітектура

Мистецтво

РОЗДІЛ ІІ. Відродження архітектури Русі після

Возможно вы искали - Реферат: Разработка проекта плоского железобетонного ребристого перекрытия по заданному плану перекрываемого

монголо-татарської навали

Архітектура Новгорода

Архітектура Пскова

Архітектура Москви

Нововведення в архітектурі 14-16 ст

Похожий материал - Реферат: Перспективы развития петербургского порта

Список використаної літератури

В с т у п .

Під культурою людського суспільства прийнято розуміти сукупність матеріальних і духовних цінностей, створюваних людьми в процесі їхньої матеріально-трудової практики. Це результат його творчих зусиль, що включає в себе усе, що було створено розумом і руками людей.

Періодизація історії російської культури

Русь домонгольського часу, культуру ХІІІ-XV ст. - часу формування Російської централізованої держави, культуру XVІ і Російську культуру до кінця XVІІ в. звичайно характеризують як середньовічну. З петровських перетворень затверджується нова російська культура. Основною рисою її був світський, раціоналістичний тип культури. Як окремі періоди розвитку нової культури розглядаються: культура першої чверті ХVIII в., середини - другої половини XVІІІ в., першої половини XІ в., другої половини XІ в., початку XX в.

З X ст.. майже половина Європейської частини Росії ввійшла до складу феодальної Давньоруської держави, де склалася самобутня художня культура з рядом місцевих шкіл (південно-західні, західні, новгородсько-псковська, володимиро-суздальська), що нагромадила досвід будівництва і благоустрою міст, що створила чудові пам'ятники древнього зодчества, фрески, мозаїки, іконопису. Її розвиток був перерваний монголо-татарською навалою, яка призвела Древню Русь до економічного і культурному упадку і до відокремлення південно-західних земель, що ввійшли до складу польсько-литовської держави. Після смуги застою в Давньоруських землях, що розміщалися на території Росії, з кінця XІІІ в. починає складатися власне російська (Великоросійська) художня культура. У її розвитку відчутніше, ніж у мистецтві Древньої Русі, проявився вплив міських низів, що стали важливою суспільною силою в боротьбі за рятування монголо-татарського ярма й об'єднання російських земель. Возглавив вже в XІ ст. цю боротьбу великокнязівська Москва синтезує досягнення місцевих шкіл і з XV ст.. стає важливим політичним і культурним центром, де складаються перейняте глибокою вірою в красу морального подвигу мистецтво Андрія Рубльова і розмірна людині у своїй величі архітектура Кремля. Апофеоз ідей об'єднання і зміцнення російської держави втілили храми-пам'ятники XVІ ст.. З розвитком економічних і суспільних відносин у XVІІ ст.. остаточно ліквідується відособленість окремих областей, і розширюються міжнародні зв'язки, у мистецтві наростають світські риси. Не виходячи в цілому майже до кінця XVІІ ст.. за рамки релігійних форм, мистецтво відбивало кризу офіційної церковної ідеології і поступово втрачало цілісність світосприймання: безпосередні життєві спостереження руйнували умовну систему церковної іконографії, а запозичені з західноєвропейської архітектури деталі вступали в протиріччя з традиційною композицією російського храму. Але цим почасти підготовлялося рішуче звільнення мистецтва від впливу церкви, що вчинилося до початку XVІІІ в. у результаті реформ Петра І.

Очень интересно - Реферат: Перспективы развития петербургского порта

РОЗДІЛ І. Особливості розвитку російської культури ІX-XVІІ ст..

1. Повільно удосконалюються продуктивні сили, панує натуральне господарство, що консервує існуючий рівень суспільних відносин.

2. Характерною рисою культури цього часу є традиціоналізм. Народ-хлібороб, спостерігаючи за зміною часів дня і року, за життям окремої людини, бачив їхнє повторення, рух по замкнутому колу. Віковий досвід був самим надійним гарантом. Звідси авторитет старовини, того, що багаторазово повторювалося; проходження зразкам.

3. Відмітною рисою середньовічної культури є панування в ідеології релігійного світогляду

4. Для цього періоду характерне нагромадження знань, але наукового пояснення багато фактів і явища ще не одержали.

Вам будет интересно - Реферат: Источники экономии строительных материалов

Російська культура формувалася і розвивалася в загальному руслі європейської культури (однотипністю соціально-економічного розвитку Русі і європейських країн, подібністю соціальної структури і християнські вічні цінності).

Джерела російського культурного розвитку. Культура Київської Русі успадкувала культуру східнослов’янських племен, що склали ядро держави. Вона зазнала впливу від кочових і Візантії.

Традиції Візантії - однієї з найбільш розвитих країн тодішнього світу - запліднили народну, засновану на язичеському світогляді культуру Русі. Вони були перероблені, переломлені на російському ґрунтові.

В другій половині ХІ - початку ХV ст.. російська культура стала випробувати визначений вплив західноєвропейської романської традиції. Монголо-татарське завоювання різко змінило характер контактів і напрямок культурних зв'язків Русі.

У культурі домонгольської Русі можна виділити три періоди: культуру східного слов'янства, культуру Київської Русі, культуру російських земель і князівств періоду роздробленості.

Писемність. Прийняте християнство сприяло подальшому розвиткові писемності, освіти. Брати-місіонери з грецького м. Салоніки, Кирило і Мефодій, як вважають зараз більшість фахівців, створили глаголичний алфавіт (глаголицю), що, у свою чергу, був незабаром перероблений ними з використанням грецького листа - так з'явилася нинішня абетка, "кирилиця" , що ми користуємося дотепер (була спрощена Петром, потім у 1918 р.).

Про грамотність міського населення свідчать ремісничі вироби, на яких маються різні написи, жінки підписували прясельця, швець вирізував на колодці імена своїх замовників.

Величезна кількість написів (їх називають графіті) виявлено на стінах древніх соборів. "Господи помози" "Якимі коштуючи успе", "Кузьма-порося". Напис на стіні Софії Київської над саркофагом Ярослава Мудрого допомогла історикам довідатися, що київських князів величали царським титулом.

У Новгороді знайшли берестяні грамоти. В даний час знайдено більш 700 грамот - у Новгороді, Смоленську, Москві, Полоцьку, Пскові й ін. містах.

Про рівень поширення грамотності на Русі свідчать відкриті при Ярославі Мудрому школи в Києві. Дочка Ярослава Мудрого Ганна - одна з перших грамотних жінок, що стала королевою Франції.

Похожий материал - Реферат: Источники экономии строительных материалов

Література, усна народна творчість.

До нас дійшли близько 150 книг.

Найдавніша серед них - "Остромирово Євангеліє". Воно було написано в 1056-1057 р. для новгородського посадника Остромира.

Широке поширення на Русі одержала перекладна література як релігійного, так і світського змісту. ("Олександрія", що розповідала про подвиги і життя Олександра Македонського, а також "Повість про руйнування Єрусалима" Йосипа Флавія, візантійські хроніки й ін.). На відміну від європейських країн, де літературною мовою була латинь, на Русі писали рідною мовою.