Реферат: Співставлення світлого і темного в гравюрах Рембрандта

Перевірила:

д.т.н., професор

Романенко Н.Г.

Виконала:

студентка групи ДЗ-51

Возможно вы искали - Реферат: Справочная литература в искусстве

Гродзь А.С.

Черкаси 2006


ЗМІСТ РОБОТИ

Титульний лист;

Зміст роботи;

Вступ;

Основна частина

Похожий материал - Курсовая работа: Справочно - информационное обслуживание: новые технологии

а)Чорно-біла гама портретів;

б)Вплив світла в картині “Даная”;

в)Розсіяне світло в “Портреті Яна Сікса”;

д)Використання світла для досягнення цілісності багатофігурної композиції;

г)Світлотінь в картині “Старий у червоному”

Очень интересно - Реферат: Сравнение картин Гаврилова "Свежий день" и Кугача "Перед танцами"

Висновки;

Посилання на використану літературу


Вступ

Творчість Рембранта відноситься до того часу, коли Голландія, батьківщина художника, успішно завершивши першу в історії буржуазну революцію, висунулася на одне з ведучих місць в економічному і культурному напрямках. У той час як у переважній більшості європейських країн феодальна аристократія ще зберігала провідні позиції у всіх областях громадського життя, у Голландії вона виявилася переможеною і відсунутою на задній план у ході нідерландської революції і наступного буржуазного розвитку.

Настає період колоніальних захоплень, досягають небувалих розмірів торгові операції, кустарне виробництво середньовічних ремісників витісняється мануфактурами, у Голландію переміщається центр європейської торгівлі. Маленька країна переживає в XVII столітті короткочасний, але бурхливий розквіт.

Вам будет интересно - Реферат: Сравнительная характеристика голландского и фламандского натюрмортов

У цей період голландські живописці вперше побачили людину такою, якою вона є в житті, і відобразили в мистецтві різні сторони її повсякденного буття. Деякі з них підійшли до вирішення більш складної задачі — до того, щоб відобразити красу і значущість духовного світу звичайної людини.

Спираючись на досягнення голландського реалістичного мистецтва XVII століття, найбільше повно, багатогранно і глибоко це завдання вирішив найбільший художник Голландії — Рембрант ван Рейн.

Наприкінці 1631 року Рембрант переїжджає в Амстердам — головне місто Голландії. Як припускають, причиною його переїзду було велике замовлення гільдії амстердамських лікарів на груповий портрет, що одержав назву “Урок анатомії доктора Тульпа” .

У портреті лікарів молодий художник продовжує пошуки сюжетної дії. На великій полотнині глядач бачить групу людей, що слухають лекцію по анатомії. Розкривши руку небіжчика, професор відтягає пінцетом і демонструє своїм слухачам м'яз, що керує рухом пальців. Пальцями лівої руки він показує, як діє цей м'яз. У правому куті картини стоїть анатомічний атлас, розкритий на потрібній сторінці.

Картина вирішена в скупій чорно-білій гамі. Потік світла вливається в напівтемну аудиторію, вихоплюючи з темряви обличчя людей і мертве тіло, біля якого вони скупчилися. Художник прагне передати різну реакцію учасників сцени на те, що вони бачать і чують у даний момент. Як і в “Портреті вченого”, прагнучи створити ілюзію повної реальності, художник робить учасником події і самого глядача. Глядач як би входить в аудиторію під час лекції, і погляди двох слухачів Тульпа звертаються до нього.

Похожий материал - Курсовая работа: Сравнительная характеристика стилей греческой и римской культур

І, однак, як і в “Портреті вченого”, Рембранту не вдається остаточно домогтися мети. Уважно вдивившись в обличчя, ми без зусиль відчуємо, що їх вираз не цілком відповідає тому настрою, яке, здавалося б, повинні були переживати зображені люди.

Середина XVII ст. – це час становлення його творчої системи, з якої багато попливе в минуле, і будуть надбані інші, безцінні якості. Він часто звертається до попередніх картин ("Даная" 1636 г.). Вічній темі любові, радісного пробудження чистого, великого почуття, що перетворює людину, присвячена ця ермітажна картина. Сюжетом картини послужив міф про дочку пануючого Акрісія, що стала дружиною Зевса і матір'ю Персея — одного з улюблених героїв древніх греків. Оракул пророчив Акрісію загибель від руки онука, і цар вирішив навічно заточити в темницю свою дочку Данаю

Але ніякі темниці не можуть встояти перед всеперемагаючою силою любові: володар Олімпу, всемогутній Зевс, у виді золотого дощу проникнув у підземелля прекрасної Данаї і став її коханим.

Радісне пробудження Данаї. Баба (служниця) відсуває полог її ліжка, і золотаве світло широким, рівним потоком вливається в кімнату. Робко піднімається схвильована Даная назустріч світлу. Вона переживає радісне передчуття щастя, довірливо віддається великому почуттю, що опановує нею, зустрічає вхідного трепетною, боязкою посмішкою і поглядом покірним і одночасно вабливим. Біле світло чарує її, вириває з холоду зеленувато-маслинового оточення. Вона ласкаво ніжиться в теплих променях, довірливо протягає руку вперед, у той же час злегка захищаючись від сліпучого світла; у цьому жесті злилися воєдино і слабкий опір, і заклик. В цій картині він начебто вступає в полеміку з майстрами Відродження: оголену фігуру Данаї, далеку від класичних ідеалів, він створив зі сміливою реалістичною безпосередністю.