Реферат: дерна загроза Сучасна політика США в області ядерного озброєння.

У США люблять говорити, що атом - уродженець Америки, але це не так.

На рубежі XIX і XX віків займалися головним чином європейські вчені. Англійський вчений Томсон запропонував модель атома, який являє собою позитивно заряджену речовину з украпленими електронами. Француз Беккераль відкрив радіоактивність в 1896 м. Він показав, що всі речовини, що містять уран, радіоактивні, причому, радіоактивність пропорційна змісту урану.

Французи Пьер Кюрі і Марія Склодовська-Кюрі відкрили радіоактивний елемент радій в 1898. Вони повідомили, що їм вдалося з уранових відходів виділити деякий елемент, що володіє радіоактивністю і близький по хімічних властивостях до барію. Радіоактивність радію приблизно в 1 млн. раз більше радіоактивності урану.

Англієць Резерфорд в 1902 році розробив теорію радіоактивного розпаду, в 1911 році він же відкрив атомне ядро, і в 1919 році спостерігав штучне перетворення ядер.

А. Ейнштейн, що жив до 1933 року в Німеччині, в 1905 році розробив принцип еквівалентності маси і енергії. Він зв'язав ці поняття і показав, що певній кількості маси відповідає певна кількість енергії.

Возможно вы искали - Реферат: Інтнграція України в світовий простір

Датчанин Н. Бір в 1913 м. розробив теорію будови атома, яка лягла в основу фізичної моделі стійкого атома.

Дж. Кокфорт і Е. Уолтон (Англія) в 1932 м. експериментально підтвердили теорію Ейнштейна.

Дж. Чедвик в тому ж році відкрив нову елементарну частку - нейтрон.

Д.Д. Іваненко в 1932 м. висунув гіпотезу про те, що ядра атомів складаються з протонів і нейтронів.

Е. Фермі використала нейтрони для бомбардування атомного ядра (1934 м.).

Похожий материал - Реферат: Порівняльна характеристика соціально-економічного розвитку Швеції та Нігерії

У 1937 році Ірен Жоліо-Кюрі відкрила процес розподілу урану. У Ірен Кюрі і її учня-югослава П. Савича результат вийшов неймовірний: продуктом розпаду урану був лантан - 57-ой елемент, розташований в середині таблиці Менделеєва.

Мейтнер, яка в течії 30 років працювала у Гана, разом з О. Фрішем, що працював у Бору, виявили, що при розподілі ядра урану частини, отримані після розподілу, в сумі на 1/5 легше за ядро урану. Це їм дозволило по формулі Ейнштейна полічити енергію, що міститься в 1 ядрі урану. Вона виявилася рівною 200 млн. електрон-вольт. У кожному грамі міститься 2.5 X1021 атомів.

На початку 40-х рр. 20 в. групою вчених в США були розроблені фізичні принципи здійснення ядерного вибуху. Перший вибух зроблений на випробувальному полігоні в Аламогордо 16 липня 1945 м. У серпні 1945 2 атомні бомби потужністю біля 20 кт кожна були скинені на японські міста Хіросіма і Нагасакі. Вибухи бомб викликали величезні жертви - Хіросіма понад 140 тисяч чоловік, Нагасакі - біля 75 тисяч чоловік, а також заподіяли колосальне руйнування. Застосування ядерної зброї тоді не викликалося військовою необхідністю. Правлячі кола США переслідували політичні цілі - продемонструвати свою силу для страхання СССР.

Незабаром ядерна зброя була створена в СССР групою вчених на чолі з академіком Курчатовим. У 1947 Радянський уряд заявило, що для СССР більше немає секрету атомної бомби. Втративши монополію на ядерну зброю, США посилило початі ще в 1942 роботи по створенню термоядерної зброї. 1 листопада 1952 в США було висаджено термоядерний пристрій потужністю 3 Мт. У СССР термоядерна бомба була уперше перевірена 12 авг. 1953.

1. На сьогоднішній день секретом ядерної зброї володіють крім Росії і США також Франція, Німеччина, Великобританія, Китай, Пакистан, Індія, Італія.

Очень интересно - Реферат: ІНВЕСТИЦІЙНІ РИЗИКИ ТА ЇХ ОЦІНКА

Сучасна політика США в області ядерного озброєння.

2. Протягом більш ніж 50-літнього періоду після створення в СШA ядерної зброї основою всіх американських військових стратегій, що існували, таких як "масованої відплати" (50-е роки), "гнучкого реагування" (60-роки), "реалістичного усунення" (70-е роки), що визначає цілі, форми і способи використання цього варварського засобу знищення людей, завжди незмінним залишався принцип - відвертий ядерний шантаж і загроза застосування ядерної зброї в будь-яких умовах обстановки. Загалом, якщо проаналізувати суть і спрямованість сучасної політики США і конкретні плани розвитку їх стратегічних сил, то досить чітко видні їх агресивні спрямування. У умовах військово-стратегічного паритету, що склався між США і РФ Вашингтон намагається додати своєму ядерному потенціалу такі властивості, які забезпечили б можливість, зі слів президента США, "отримати верх в ядерній війні". І хоч на сучасному етапі спостерігається потеплення міжнародного стану: підписана угода про знищення ракет середньої дальності в Європі, побудовані заводи по знищенню хімічної зброї, одностороннє скорочення ВС РФ і т.д. ми повинні бути готові до ведення бойових дій в умовах застосування зброї масової поразки. Це можливе в тому випадку, якщо ми будемо знати заходи щодо захисту від ОМП, його бойові властивості, що вражають чинники.

Характеристика ядерних вибухів і їх вражаючих чинників.

2.1 Ядерний вибух - процес розподілу важких ядер. Для того, щоб сталася реакція, необхідно як мінімум 10 кг високообагащеного плутонія. У природних умовах ця речовина не зустрічається. Дана речовина виходить внаслідок реакцій, що виготовляються в ядерних реакторах. Природний уран містить приблизно 0.7 процентів ізотопу U-235, інше - уран 238. Для здійснення реакції необхідно, щоб в речовині містилося не менше за 90 процентів урану 235.

Види ядерних вибухів.

Вам будет интересно - Реферат: Международные валютно-кредитные отношения

· У залежності від задач, що вирішуються ядерною зброєю, від вигляду і розташування об'єктів, по яких плануються ядерні удари, а також від характеру майбутніх бойових дій ядерні вибухи можуть бути здійснені в повітрі, у поверхні землі (води) і під землею (водою). Відповідно до цього розрізнюють наступні види ядерних вибухів:

· повітряний (високий і низький)

· наземний (надводний)

2.2 підземний (підводний)

Вражаючі чинники ядерного вибуху.

Похожий материал - Реферат: Билеты по астрономии за 11 класс

· Ядерний вибух здатний вмить знищити або вивести з ладу незахищених людей, відкрито стоячу техніку, споруди і різні матеріальні кошти. Основними вражаючими чинниками ядерного вибуху є:

· ударна хвиля

· світлове випромінювання

· проникаюча радіація