Реферат: Життя і творчість М.П. Старицького

Життя і творчий шлях Михайла Петровича Старицького

В історії вітчизняної культури серед постатей, які викликають подив і шану розмаїттям таланту — як на неосяжному художньому полі, так і в інших сферах діяльності, неминуче згадується Михайло Старицький — поет і драматург, прозаїк і перекладач, організатор театральної справи — режисер, актор, керівник театральних груп, активний громадський діяч.

Михайло Петрович Старицький народився 2 (14) грудня 1840 року на Полтавщині в селі Клішенцях у дворянській дрібнопоміщицькій родині. Батько — відставний уланський ротмістр Петро Іванович помер, коли Іванові йшов п'ятий рік, а невдовзі, 1852 р., не стало й матері — Настасії Захарівни, що походила з родини Лисенків. Рано осиротілий Михайло виховувався в сім'ї Віталія Лисенка — батька майбутнього композитора. Після закінчення Полтавської гімназії М. Старицький 1858 р. разом з Миколою Лисенком вступає до Харківського університету, а 1860 р. друзі переходять до Київського, змінивши фізико-математичний факультет на юридичний. Через рік, досягши повноліття, Старицький перериває навчання, їде на Полтавщину, щоб вступити у володіння спадщиною, одружується з сестрою Миколи — Софією Віталіївною і, влаштувавши господарські справи, повертається до Києва. Після закінчення університету в 1864 році працює в Київському історичному архіві. 1868 р. Старицький з родиною перебирається на Поділля, в придбаний у с. Карпівці невеликий маєток, але невдовзі, 1871 року, повертається до Києва.

Возможно вы искали - Реферат: Образ Священного Грааля в мифологии и современной литературе на примере романа Дэна Брауна "Код да Винчи"

Світогляд й естетичні погляди Старицького формувалися в 60—70-ті роки. Полум'я селянських "бунтів", скасування "згори" кріпацтва й "голодна воля", пореформена реакція, розгортання другого, "різночинського" періоду в країні, "валуєвський" циркуляр (1863), а згодом Емський акт (1876), спрямовані на посилення національного гноблення, придушення української мови й прогресивної культури, поляризація революційно-демократичних і буржуазно-націоналістичних тенденцій в суспільстві,— неминуче позначилися на розвитку й діяльності М. Старицького.

Саме прагнення бути корисним народній справі спонукувало Старицького до різнобічної діяльності, а велика обдарованість забезпечувала плідність усіх його починань.

Студентом він відвідує збори і мітинги, займається просвітительством, працюючи в недільних школах, народних бібліотеках, різних гуртках. Згодом бере участь у роботі київської Громади, Південно-західного відділу Російського географічного товариства, стає одним з фундаторів Всеросійського театрального товариства, організатором і діяльним членом Київського літературно-артистичного товариства. Театральна справа завдячує Старицькому і як драматургу, і як ініціатору та керівникові відомих театральних труп, для утримання яких йому навіть довелося позбутися свого маєтку.

В коло однодумців Старицького в різний час входили Марко Кропивницький і Панас Саксаганський, Іван Карпенко-Карий і Марія Заньковецька, Микола Садовський і Ганна Затиркевич та багато інших акторів. Географія гастролей обіймала, крім України, широкі простори Російської імперії — від Петербурга і Москви до Кишинева і Ростова-на-Дону, Одеси, Тифліса і Мінська, Нижнього Новгорода і Астрахані, сягала Вільна і Варшави. Все це разом можна по праву назвати Театром Старицького.

Великі заслуги Старицького й у видавничій справі. Крім публікації власних творів, він після невдачі в організації літературно-художнього журналу в тяжких цензурних умовах здійснює видання двох випусків альманаху "Рада" (1883, 1884), про який І. Франко сказав: "Се був мов перший весняний грім по довгих місяцях морозів, сльоти та занепаду." Ще до видання "Ради" за його допомогою та участю з'явився збірник "Луна" (1881).

Похожий материал - Дипломная работа: Психоаналіз як структуруючий чинник художньо-інтелектуальної системи Віктора Петрова-Домонтовича і осмислення суперечливих характерів постреволюційної доби

До останнього подиху Старицький не випускав із рук пера. Помер він у Києві 14 (27) квітня 1904 року й похований на Байковому кладовищі.


Старицький як поет

Характеристику творчості письменника доречно почати з його поезії. Віршувати Старицький почав ще в гімназії, де захоплювався Пушкіним й Лермонтовим, читав заборонені вірші Шевченка. Схиляння Старицького перед Шевченком, пронесене через усе життя, позначилося на проблематиці й спрямуванні його поезій, визначило місце доробку поета в сучасному літературному процесі.

Літературну діяльність Старицький почав переважно з перекладів видатних російських поетів. Особливо часто він звертався до творчості М. Некрасова. І саме муза Шевченка І Некрасова насамперед живили поетичне натхнення Старицького. У своїх віршах він часто закликає до боротьби проти поневолювачів, їх наруги і визиску. Багато також було написано про справжню працю поета, його покликання. Наприклад, у вірші "Поету" (1882) письменник виголошує своєрідну декларацію про завдання митця, якому належить не схилятися перед "силою сліпою", не замикати

...серце потай миру

Очень интересно - Реферат: Родные и близкие в творчестве С. Есенина

Й наладнувати в себе ліру

Для власник мук, для власних сліз,

Для потайних лише погріз,—

а "серед буяння в світі зла" розважити словами брата, "що й не виходить із заліз", піснею навіювати одвагу "душі замученій, слабій", з святим вогнем линути туди, де панують скрута, туга та віковічна біда.

Також провідною темою віршів Михайла Петровича є народ, його важке життя. З душевною теплотою і неприхованою симпатією малює поет образи трудівників. Слід згадати лише всім відомий вірш "Швачка", а також "Ждання", "В садку", "На озері".

Вам будет интересно - Курсовая работа: Романтический герой в творчестве Пушкина и Лермонтова

Особливо важлива тема підіймається у вірші "До слов'ян". Поет закликає народи до об'єднання задля боротьби проти гнобителів:

До згоди ж, до гурту, до купи, слов'яне,

Забудьмо старезнії чвари!

Вгамуймо, братове, розладдя погане:

Встають-бо на заході хмари!..

Похожий материал - Сочинение: Русский национальный характер в произведении Н.С. Лескова "Левша"

.............................................................

Подаймо ж ми руки на вічне кохання

І крикнім на бенкеті згоди:

"Ми цілому світу бажаєм — братання,