Курсовая работа: Проблематика роману Джона Стейнбека "Грона гніву"

Зміст

Вступ

1. Теоретичні відомості та причини появи роману Джона Стейнбека «грона гніву»

1.1 Культурно – історична епоха

1.2 Події навколо написання твору; біографічний чинник

Возможно вы искали - Реферат: Протест против современной цивилизации и культ "естественного человека" в романе Д.Г. Лоуренса "Любовник леди Чаттерлей"

1.3 Філософські концепції натуралізму, трансценденталізму , ідеї Томаса Джеферсона, традиції психологізму Ф. Достоєвського

1.4 Теорія жанру

2. Аналіз, стильова специфіка твору

2.1 Фабула, сюжет; відмінності

2.2 Оповідач, манера розповіді, хронотоп, епічна широта твору

Похожий материал - Контрольная работа: Сюрреализм и поэтика Г. Аполлинера

2.3 Проблематика твору

2.4 Цілісні структури персонажів

2.5 Позасюжетні елементи, композиція, жанрова характеристика

Висновки

Список використаної літератури

Вступ

Очень интересно - Курсовая работа: Художньо-естетичні принципи в новелах Сомерсета Моема

Тридцяті роки увійшли до історії СШАяк "червоні тридцяті". Загостротоюсоціального, політичноготаекономічногозвучаннявони не мають аналогії у всій двохсотрічній історії США. І хоча офіційно Велика депресія була подолана в 1933 році, її присутність в літературі виходить за визначенімежі. Досвід тих важких років назавжди залишився в американцівяк імунітет проти самовдоволення, безпечності і душевної байдужості. Він ліг в основу подальшого розвитку національної формули успіху, сприяв зміцненню моральної основи американського бізнесу, надав "друге дихання" школі критичних реалістів.

По суті реалізмбув літературним вираженнямдетермінізму(представляє людину безпорадним пішаком перед лицем економічних і соціальних сил, які вонане в змозі контролювати). Асоційований зі смутним реалістичним описом життя низів, детермінізм виключає релігію з числа рушійних сил в світі і замість цього представляє всесвіт як сліпу машину, безбожну і неконтрольовану.

На новому матеріалі літератори почали ретельно досліджувати американську трагедію, що має глибоке коріння в національній свідомості.

Тема курсової роботи: «Проблематика роману Джона Стейнбека «Грона гніву».

Актуальність теми: «грона гніву» повільно дозрівають і зараз. Адже жодна з вад США , розкритих автором, - ні влада монополій, трестів, ні псевдоетика, яка в розпорядженні бізнесу, ні егоїзм уряду, ні інтелектуальне лицемір’я, ні злоба як побічний ефект капіталістичного суспільства – не знищені, а лише прикриті нетривким сьогоднішнім благополуччям.

Вам будет интересно - Курсовая работа: Художественная космогония в метафизической прозе Ричарда Баха (на примере произведений "Чайка по имени Джонатан Ливингстон" и "Иллюзии")

Тема є глибоко актуальною для України з точки зору як матеріальних (егоїзмом і бюрократизмом урядових чинів, трагедія міграцій, втрата коренів, краху сім’ї), так і етичних показників (благородства та величі людини, її нездоланного прагнення до кращого життя, теми гуманізму, прославлення життєвого інстинкту, який перемагає жах відчаю та страх смерті).

Об’єкт дослідження: власне роман Джона Стейнбека «Грона гніву».

Предмет дослідження: матеріальна та етична пробематика твору в історичному та біографічному контексті, соціальне звучання в сучасну автору епоху та в перспективі.

Огляд критичних джерел:

1. Стаття Оксани Ничко «Джон Стейнбек: теорія і практика експериментального роману». Концепція:Джон Стейнбек центральне місце відводить спостереженню, виступає фотографом явищ. Далі він експериментує, ставить своїх персонажів в певне середовище й розглядає, вивчає їх. Середовище і спадковість мають великий вплив на душу, натуру, особистість, моральну силу та енергію. Його персонажі вступають в драму, «хроніку відчаю», борються за виживання в аморальному і байдужому світі. Однак Стейнбек випромінює віру в людину, у ньму міцно закоренилася тверда традиція землі. Як натураліст, Стейнбек у своїх романах гротескно описує сцени безжалісності та безсердечності, але деякою мірою він відходить від натуралістичної традиції: його персонажі набувають шляхетних «пом’якшених» благородних якостей.

Похожий материал - Курсовая работа: Интерпретация свободы в понимании Довлатова

2.СтаттяФредерікаКарпентера«МислячіДжоуди» (“The Thinking Joads” by Frederic Carpenter). Концепція: вперше в історії «Грона гніву» зібрали в єдине три напрямки американської думки:

- трансцендентальна наддуша, емерсонівська віра в звичайну людину, її протестантська впевненість в своїх силах (за Р. У. Емерсоном «Природа», 1838);

- уітменівська релігія всезагальної любові, масова демократія (за У.Уітменом "LeavesofGrass");

- реалістична філософія прагматизму, акцент на ефективності дії (С. Льюіс, Т. Драйзера; ідеї Томаса Джеферсона) .