Реферат: Фінансовий контроль та його роль в економічній системі держави

Вступ.

1. Теоретичні основи фінансового контролю................................................................... 4

1.1. Сутність та значення фінансового контролю........................................................ 4

1.2. Види фінансового контролю................................................................................... 16

1.3. Методи фінансового контролю............................................................................... 19

Возможно вы искали - Курсовая работа: Організація фінансового контролю шляхи його підвищення

2. Особливості фунціонування суб’єктів фінансового контролю.................................. 27

2.1. Функціі державного казначейства украіни............................................................ 27

2.2. Діяльність державної контрольно-ревізійной служби.......................................... 31

2.3. Внутрішній контроль суб’єктів косподарювання................................................. 37

3. Напрямки удосконалення фінансового контролю України........................................ 44

Похожий материал - Реферат: Финансовый контроль, его цели и задачи

Висновки................................................................................................................................ 52

Список літератури................................................................................................................. 54


Вступ.

Тема цієї роботи: Економічний контроль та його роль в економічній системі держави. Це питання на данній час є посить актуальним, тому-що фінансовий контроль є невід’ємною частиною регулювання та управлиння єкономікою держави. А саме він використовується для розподілення та ефективного використання фінансових ресурсів держави (на державному рівні) Але в Укаїні фінансовий контроль має багато недоліків, які не дають змоги його ефективного використання та фунціонування. В цій роботі я розгляну як і шляхи поліпшеня фінансового контролю так і те, на чому він грунтуется та де і коли викорестовується. Буде підкресленно його необхіність в економіці.

1. Теоретичні основі фінансового контролю.

Очень интересно - Курсовая работа: Финансовый контроль 5

1.1 Сутність та значаня фінансового контролю

Розвиток продуктивних сил і виробничих відносин у різних соціально-економічних формаціях потребує вдосконалення функції управління процесом виробництва, в тому числі і контролю економіки. Контроль як функція управління підпорядкований вирішенню завдань системи управління. Тому призначення контролю відповідає цілям управління, які визначаються економічними і політичними закономірностями розвитку певної формації. Функції економічного контролю зумовлюються дією основного економічного закону формації і цілями суспільства, інтереси якого він забезпечує.

Контроль проявляється як функція системи управління суспільними процесами. Це стосується в основному соціального управління, політичного керівництва, народної демократії, правової держави.

Дердавне регулювання в широкому розумінні – це вплив державної влади на господарськи процеси певним способом з відомими цілями

У вузькому розумінні державне регулювання — це форма ціле­спрямованого впливу держави на економіку з метою забезпечення підтримки її функціонування на визначеному, суспільнонеобхід-ному рівні. Вона являє собою систему типових заходів законодав­чого, виконавчого і контролюючого характеру для стабілізації і пристосування існуючої соціально-економічної системи до умов, що змінюються, а також вивчення тенденцій економічних явищ із метою забезпечення подальшого суспільно-економічного розвитку.

Вам будет интересно - Реферат: Управление финансовыми рисками в коммерческих баках

Об'єктивна можливість державного регулювання економіки виникає з досягненням певного рівня економічного розвитку, концентрації виробництва і капіталу. Необхідність, що перетво­рює цю можливість на дійсність, полягає в накопиченні проб­лем, труднощів, з якими і покликана справитися економічна по­літика: галузеві і загальногосподарські кризи, масове безробіт­тя, порушення в грошовому обігу, загострення конкуренції на е-вітових ринках.

За сучасних умов державна економічна політика є складо­вою частиною процесу зростання. Вона вирішує різні завдан­ня: стимулювання економічного зростання, регулювання зай­нятості, заохочення прогресивних зрушень у галузевій і регіо­нальній структурі, підтримка експорту тощо. Поняття "дер­жавна економічна політика" ширше поняття "державне ре­гулювання економіки", оскільки відображає неекономічні ме­тоди впливу на господарську діяльність.

Особливо важливою є роль економічної політики держави в країнах, що розвиваються, та країнах перехідної економіки.

У своїй діяльності національні уряди керуються рецептами однієї чи декількох економічних теорій, що, на їхню думку, найбільшою мірою віддзеркалюють дійсність. Можна виділити наступні основні сучасні теорії державного втручання в економіку: монетаристська (неокласична), неокейнсіанська, ордоліберальна, підхід із позиції теорії суспільного вибору.

Згідно з монетаристською концепцією ринок є саморегулю­ючою системою, у якій державі приділяється роль підтримки /ринкової структури, основними методами регулювання, відповідно до цієї концепції є фінансово-грошові інструменти і кредитно-грошове регулювання.

Похожий материал - Курсовая работа: Управление рыночными рисками коммерческих банков

Основні ідеї Кейнса залишаються актуальними й у сучасних умовах: держава зв'язана з ринковою економікою через державну власність, податки, державні витрати і пози­ки. Основні економічні функції держави такі: 1) забезпечення правової бази функціонування ринкової економіки; 2) захист конкуренції (держава перешкоджає фірмам, що мають конт­роль над ціною, установлювати занадто високі ціни); 3) пере­розподіл доходів і багатства за допомогою трансфертних пла­тежів; 4) зміни в розподілі ресурсів для зміни структури випус­ку; 5) стабілізація економіки (контроль за рівнем зайнятості й інфляції, стимулювання економічного зростання

Виконання цих функцій вимагає значних коштів, які держава одержує чотирма способами за рахунок: 1) доходів від держ-власності; 2) стягнення податків (прибутковий податок, пода­ток на прибуток корпорацій і ін.); 3) продажу державних цін-чних паперів; 4) друкування грошей.

Неокейнсіанці вважають, що сучасна економіка являє со­бою більш складну, ніж ринкові відносини, систему, і що дер­жавне регулювання необхідне не тільки на оперативному, але й на структурному рівні.

Найбільший внесок у розроблення теорії державного регу­лювання економіки зробили прихильники неокейнсіанської і монетаристської шкіл, деяких інших економічних вчень.