Контрольная работа: Князь Ярослав Мудрий. Колективізація на Україні причини, суть, методи, наслідки

з дисципліни Історія України

тема/варіант 1. Князь Ярослав Мудрий. 2. Колективізація на Україні:

причини, суть, методи, наслідки. 3. Дати визначення

поняттям: паланка, унія.

Виконав: студент І курсу, факультету МТУ

Возможно вы искали - Курсовая работа: Маркетингове дослідження зовнішнього ринку

групи МТУз - 118

Коновалова Юліанна Олександрівна

Перевірив: Балухтіна Олена Миколаївна

Запоріжжя

2008

Зміст

Вступ………………………………………………………………………………………3

1. Князь Ярослав Мудрий ……………………………………………………………….4

Похожий материал - Реферат: Оттепель 2

1.1. Біографія ………………………………………………………………………….4

1.2. Видатний державний діяч і полководець Київської Русі ……………………..4

2. Колективізація на Україні …………………………………………………………….9

2.1. Початки колективізації в 1928 р…………………………………………………9

2.2. Ліквідація куркульства як класу………………………………………………..10

Очень интересно - Реферат: Древняя Русь происхождение, становление государственности

2.3. Розгортання суцільної колективізації на Україні. Селянські протести………11

2.4. Тимчасове послаблення колективізації. Нові наступи на село……………….12

2.5. Наслідки колективізації на Україні……………………………………………..14

3. Визначення понять: паланка, унія……………………………………………………17

Висновки …………………………………………………………………………………18

Вам будет интересно - Реферат: Филипп I Орлеанский

Список літератури ………………………………………………………………………20

Вступ

Ярослав Мудрий - великий князь київський, син Володимира Великого. В першій половині 11 століття Ярослав Мудрий керував великою державою Київська Русь, яка охоплювала значну частину Східної Європи. В ті часи Київська Русь була однією з величезних цивілізованих держав в Європі. Ярослав налагоджував зв`язки Русі з державами Європи. Київська держава за часів князювання Володимира стала однією з найбільших у Європі, досягла високого рівня військової могутності, економічного та культурного розвитку.

Українська РСР, увійшовши до складу Радянського Союзу (ЗО грудня 1922 p.), остаточно втратила ті формальні ознаки незалежності, якими вона нібито користувалася після її утворення. Відтепер всі рішення, що стосувалися України, в тому числі розвитку її господарства, приймалися в Москві.

Запровадження необмеженої системи централізації в управлінні господарством, загальне (всесоюзне) функціонування транспортних засобів, фінансової системи, органів обліку матеріальних ресурсів — все це надавало економіці України колоніального характеру. Вже в другій половині 20-х років (1924—1927 pp.) до загальносоюзного бюджету відраховувалося 20 % українського капіталу більше, ніж за часів Російської імперії.

1. Ярослав Мудрий.

1.1. Біографія.

Історія появи на світ Ярослава досить романтична. Його майбутній батько Володимир, перед тим як зійтися в рішучій битві зі старшим братом Ярополком, вирішив заручитися підтримкою сильного Полоцького князівства. Тому посватався до дочки полоцького князя Рогволода Рогнеди. Літопис Нестора оповідає, що коли батько запитав у неї: «Чи хочеш за Володимира?», горда Рогнеда відповіла: «Не хочу роззути сина рабині, але хочу за Ярополка!» Ось коли Володимирові нагадали про його незаконне походження. І він жорстоко помстився полоцькому князеві, забивши його, а Рогнеду силоміць узяв у жінки. Від того шлюбу й народився Ярослав.

Похожий материал - Реферат: Биржевой крах 1929 года

Рогнеда не змогла й, певно, не схотіла полюбити Володимира, і той відіслав дружину від себе, надавши їй садибу поблизу Києва, на річці Либеді. Там і минули перші роки життя Ярослава.

Дуже рано Ярослав розпочав політичну кар'єру. На десятому році життя, у 988 р., він був відірваний від матері й поставлений батьком намісником у Ростово-Суздальській землі, в Поволжі. Неважко зрозуміти, що у Ростові за Ярослава правив хтось із довірених бояр Володимира. Та раптом у Новгороді Великому помер найстарший син Володимира Вишеслав. І Володимир несподівано для всіх перевів до Новгорода не наступного за віком, отже, й за старшинством сина Ізяслава, а малого Ярослава.

Чверть століття просидів Ярослав на дуже відповідальному новгородському престолі. Там він виріс і змужнів, звідти вчинив свої перші походи проти ворогів.

1.2. Видатний державний діяч і полководець Київської Русі.

«Коли Ярослав був (княжив. — Авт. ) у Новгороді, давав він за умовою до Києва дві тисячі гривен з року в рік, а тисячу роздавав у Новгороді дружині. І так давали всі новгородські посадники, а Ярослав не давав цього в Київ батькові своєму (тобто припинив сплату данини. — Авт. ). І мовив Володимир: «Розчищайте шляхи й мостіть мости», бо хотів іти війною на Ярослава, на сина свого, але розхорувався».