Реферат: Метод и система адаптивної лазерної терапії

Національний технічний університет України

"Київський політехнічний інститут"

Безуглий Михайло Олександрович

УДК 615.849. 19

Метод та система адаптивної лазерної терапії

Возможно вы искали - Реферат: Серцева недостатність у дітей

05.11.17 Біологічні та медичні прилади і системи

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата технічний наук

Київ – 2008


Похожий материал - Курсовая работа: Уральский федеральный округ 3

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі виробництва приладів Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут" Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник: доктор технічних наук, професор Тимчик Григорій Семенович, Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут", завідувач кафедри виробництва приладів.

Офіційні опоненти:

доктор технічних наук, професор Скрипник Юрій Олексійович, Київський національний університет технології та дизайну, професор кафедри автоматизації і комп’ютерних систем.

Очень интересно - Реферат: Узбекское ханство

доктор технічних наук, професор Колобродов Валентин Георгійович, Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут", завідувач кафедри оптичних та оптико-електронних приладів.

Захист відбудеться "12" лютого 2008 року о 15: 00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.002. 19 в Національному технічному університеті України "Київський політехнічний інститут" за адресою: 03056, м. Київ, проспект Перемоги, 37, корп.12, ауд.412.

З дисертацією можна ознайомитись в науково-технічній бібліотеці Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут" за адресою: 03056, м. Київ, проспект Перемоги, 37.

Автореферат розісланий "9" січня 2008 року.

Вчений секретар

Вам будет интересно - Реферат: Сестринское дело 3

спеціалізованої вченої ради__________ В.Б. Швайченко

Загальна характеристика роботи

Актуальність теми дослідження. Сучасний стан розвитку фізіотерапевтичної апаратури за основну ставить задачу, яка полягає у з’ясуванні чинників та особливостей впливу природних і технічних польових структур на біологічний об’єкт. Серед засобів фізіотерапії важливе місце займають апарати лазерної терапії (ЛТ), що застосовуються для лікування захворювань різної етіології. Не зважаючи на досягнення сучасної біології, медицини, техніки, побудова методів і систем, що забезпечують біологічний зворотній зв’язок при проведенні процедури лазерного опромінення, спирається на проблему адекватної оцінки лікувального впливу. Терапевтичний ефект залежний від параметрів лазерного випромінювання (довжина хвилі, інтенсивність випромінювання, площа опроміненої ділянки, тривалість і частота процедур) і тому може змінюватись при різних варіаціях їх значень. Зазначені параметри дози лазерного випромінювання визначаються і встановлюються медичним персоналом перед початком процедури ЛТ і не змінюються впродовж неї. При цьому не враховуються фізіологічні особливості впливу лазерного випромінювання на конкретного пацієнта, його плинний функціональний стан, що ставить нагальну задачу розробки методу, та на його основі створення системи лазерної терапії з біологічним зворотним зв’язком.

З іншого боку зацікавленість у визначенні параметрів та характеристик поверхні біологічної тканини (БТ) досі залишається однією з актуальних задач медичного оптичного приладобудування. Її розв’язання лежить в площині двоступеневого дослідження поверхні БТ на основі теорії переносу випромінювання та спираючись на положення взаємодії біологічного об’єкта (його активних та неактивних зон) на польовому рівні з лазерними засобами впливу. Таким чином, формуючи зворотній зв’язок у вигляді сукупності сигналів, які знімаються з чутників до початку процедури та впродовж неї, створюємо можливість корегувати режими лазерної терапії для досягнення максимального лікувального ефекту.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота пов’язана з науково-дослідними роботами кафедри виробництва приладів приладобудівного факультету Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут", а саме ДР №0102U000559 "Створення теоретичних засад функціонування прецизійних чутників реєстрації електромагнітного випромінювання медичних пристроїв", ДР №0103U007400 "Розробка автоматизованої системи моніторингу біотехнічних об’єктів", а також ДР №0105U001169 "Створення теоретичних засад функціонування автоматизованої комплексної лікувально-діагностичної системи".

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є підвищення ефективності проведення процедур лазерної терапії шляхом розробки методу та системи, котра забезпечить під час процедури ЛТ реєстрацію параметрів випромінювання електромагнітних полів організму, на підставі аналізу яких можна здійснювати корекцію режимів терапії.

Похожий материал - Реферат: Нептун. Форма, строение, место в Солнечной системе

Для досягнення поставленої мети необхідно вирішити такі задачі:

1. Розробити метод здійснення адаптивної лазерної терапії.

2. Дослідити можливість реєстрації параметрів розсіяного назад випромінювання в залежності від оптичних властивостей та геометричних параметрів середовища.

3. Розробити модель поширення оптичного випромінювання в багатошарових біологічних тканинах.