Реферат: Лихоманка

Пропасний процес звичайно протікає в три стадії. У першій стадії температура тіла підвищується, у другий вона зберігається якийсь час на підвищеному рівні, у третьої- температура знижується до вихідного рівня.

Після того як у першій стадії лихоманки температура піднялася на визначений рівень, вона залишається такий протягом деякого часу (дні, годинник). Тому що при цьому збільшується тепловіддача, те подальшого підвищення температури не відбувається. Включення тепловіддачі відбувається завдяки розширенню периферичних судин, блідість шкіри змінюється її гіперемією, з'являється почуття жару. Після припинення дії пирогенов центр терморегуляції приходить у колишній стан, "настановна крапка" температури опускається до нормального рівня. Тепло, що нагромадилося в організмі, виводиться за рахунок розширення шкірних судин, рясного потоотделения і частого подиху. Зниження температури може бути поступовим, литическим (кілька доби) чи швидким, критичним (кілька годин). В останньому випадку воно супроводжується різким розширенням судин, а якщо це сполучається з інтоксикацією, то може виникнути небезпечний для життя колапс.

Лихоманку розрізняють по тривалості, ступеню підвищення температури тіла і по типі температурної кривої.

I. ПО ТРИВАЛОСТІ:

· гостра (до двох тижнів);

Возможно вы искали - Реферат: Профілактика новоутворень та захворювань гортані та горла

· подострая (до шести тижнів);

· хронічна (понад шість тижнів);

II. ПО СТУПЕНІ ПІДВИЩЕННЯ ТЕМПЕРАТУРИ:

· субфебрильная (до 380С);

· помірна (до 390С);

Похожий материал - Реферат: Етичні аспекти опитування хворого

· висока (до 410С);

· гіпертермічна (понад 410С);

III. ПО ТИПІ ТЕМПЕРАТУРНОЇ КРИВОЇ:

· постійна (добові коливання температури до 10С);

· що попускає (добові коливання до 20С);

Очень интересно - Реферат: Зубна дуга верхньої щелепи

· неправильна чи атипова (добові коливання різні і незакономірні);

· виснажлива, що представляє собою сполучення що попускає і неправильної лихоманки з добовими коливаннями більш 2-3 0С;

· перемежована (короткочасні періоди високої темпери-тури тіла сполучаються з періодами апірексії);

· поворотна (чергування пропасних приступів від 2 до 7 днів з періодами апірексії).

З огляду на захисний характер лихоманки, жарознижуюча терапія не повинна призначатися автоматично усім з підвищеною температурою. Антипіретики недоцільно призначати для "курсового" лікування. Жарознижуючий препарат у додатковій дозі може бути призначена при повторному підйомі температури до рівня, що вимагає медикаментозної корекції.

Вам будет интересно - Реферат: Краснуха 3

З безлічі жарознижуючих препаратів, доступних в аптеках, перевага варто віддавати тим, що мають найменший ризик важких ускладнень. Для лікування лихоманки в дітей ВІЗ рекомендує застосовувати парацетамол у дозі 10-15 мг/кг (60 мг/кг/доба). Парацетамол діє так само ефективно, як і НПВС (ацетилсаліцилова кислота, ібупрофен і ін.), однак він не викликає ушкодження слизуватої оболонки шлунка і багатьох інших важких реакцій. При цьому батьки завжди повинні строго випливати інструкції з застосуванню препарату.

Застосування ацетилсаліцилової кислоти і метамізола в педіатричній практиці повинне бути обмежено. Ацетилсаліцилова кислота може викликати розвиток синдрому Рея, летальність при який перевищує 50%, метамізол – анафілактичний шок і агранулоцитоз зі смертельним результатом. Тому зазначені препарати варто призначати під спостереженням педіатра лише в тих випадках, коли інше лікування неефективне.

У якості антипіретика другого ряду, при чи нестерпності обмеженій ефективності парацетамолу, може застосовуватися ібупрофен. Варто уникати застосування комбінованих препаратів у дітей.