Реферат: Інтегральне числення Невизначений інтеграл

ІНТЕГРАЛЬНЕ ЧИСЛЕННЯ

НЕВИЗНАЧЕНИЙ ІНТЕГРАЛ

Означення : Функція F ( x ) називається первісною для функції f ( x ) на проміжку І , якщо на цьому проміжку F '( x ) = f ( x ) або dF ( x ) = f ( x ) dx .

Із означення виходить, що первісна F ( x ) — диференційовна, а значить неперервна функція на проміжку І , і її вигляд суттєво залежить від проміжка, на якому вона розглядається.

Приклад : Первісні для функції мають вигляд:

Возможно вы искали - Реферат: Психічні і моральні якості медичного працівника

причому, F 1 ( x ), F 2 ( x ) — неперервні R, aF 3 ( x ) у точці х = 0 має розрив (рис. 7.1). У цьому прикладі первісні Fi ( x ) і = 1,2,3, знайдені методом добору із на­ступною перевіркою, використовуючи таблицю похідних функцій.

Теорема (про множину первісних). Якщо F ( x ) — первісна для функції f ( х) на проміжку I , то

1) F ( x ) + C — також первісна для f ( x ) на проміжку I ;

2) будь-яка первісна Ф(х) дляf ( x ) може бути представлена у вигляді Ф(х) = F ( x ) + С на проміжку I . (Тут С = const називається довільною сталою).

Похожий материал - Реферат: Тактика медичного працівника в клініці внутрішніх хвороб та в умовах амбулаторного прийому

Наслідок . Дві будь-які первісні для однієї й тієї самої функції на проміжку I відрізняються між собою на сталу величину (рис. 7.1).

Означення : Операція знаходження первісних для функції f ( x ) називає­ться інтегруванням f ( x ) .

Задача інтегрування функції на проміжку полягає у тому, щоб знайти всі первісні функції на цьому проміжку, або довести, що функція немає первісних на цьому проміжку.

Для розв'язання задачі інтегрування функції достатньо знайти одну будь-яку первісну на розглядуваному проміжку, наприклад F ( x ) , тоді (за теоремою про множину первісних) F ( x ) + С — загальний вигляд всієї мно­жини первісних на цьому проміжку.

Означення : Функція F ( x ) + С , що являє собою загальний вигляд всієї множини первісних для функції f (х) на проміжку I , називається невизначеним інтегралом від функції f ( x ) на проміжку I і позначається

(7.1)

Очень интересно - Реферат: Воля та вольові акти людини

де — знак невизначеного інтеграла;

f ( x ) — підінтегральна функція;

f ( x ) dx — підінтегральний вираз;

dx — диференціал змінної інтегрування.

Геометричний зміст невизначеного інтеграла полягає у тому, що функція у= F ( X ) + С є рівняння однопараметричної сім'ї кривих, які одержуються одна з другої шляхом паралельного переносу вздовж осі ординат (рис. 7.2).

Вам будет интересно - Реферат: Гігієна праці медичних працівників

Теорема (Коші). Для існування невизначеного інтеграла для функції f ( x ) на певному проміжку достатньо, рис. 7.2 щоб f ( x ) була неперервною на цьому проміжку.

Зауваження . Виявляється є такі невизначені інтеграли від елементарних функцій, які через елементарні функції не виражаються, наприклад:

існують у кожному із проміжків області визначення, але записати їх через основні елементарні функції не можна; в такому розумінні ці інтеграли називають «неінтегровними».

a) Властивості, що випливають із означення (7.1):

І. Похідна від невизначеного інтеграла дорівнює підінтегральній функції

Похожий материал - Реферат: Спостереження і догляд за хворими з патологією органів дихання

II. Диференціал від невизначеного інтеграла дорівнює підінтегральному виразу.

ІІІ.

б) Властивості, що відображають основні правила інтегрування.

IV. Сталий множник, що не дорівнює нулю, можна виносити з-під знака інтеграла, тобто