Треба вибрати правильний варіант відповіді. 1. Непрямою мовою називається: а) чуже мовлення, передане довільно б) слова, які вказують, кому належить гучне мовлення в) чуже мовлення, передане дослівно, а із збереженням лише основного змісту висловлювання. 2. У разі зміни прямої мови непрямою речення буде: а) простим б) складним будь-якого типу в) складнопідрядним г) складносурядним 3. У якому варіанті правильно замінено пряму мову непрямою? "А як ти розумієш щастя?" - спитала у свою чергу Рая. а) Рая у свою чергу спитала, як ти розумієш щастя. б) Рая у свою чергу спитала, як він розуміє щастя. в) Рая у свою чергу спитала, що як він розуміє щастя. г) Рая у свою чергу спитала про щастя. 4. Чи можна речення з прямою мовою "Це Кармелюк! Де він? Ось він!" - пронеслось у натовпі перебудувати у речення з непрямою мовою? а) так б) ні в) потрібно декілька речень, щоб передати зміст г) потрібно створити діалог 5. У якому варіанті неправильно замінено речення з прямою мовою? "Доброта - це найбільше досягнення людини, прекрасне і святе", - писав Іван Цюпа. а) На думку Івана Цюпи, доброта - це найбільше досягнення людини, прекрасне і святе. б) Іван Цюпа писав, доброта - це найбільше досягнення людини, прекрасне і святе. в) Іван Цюпа писав, доброта - це найбільше досягнення людини, прекрасне і святе. г) Доброта, згідно з думкою Івана Цюпи, - це найбільше досягнення людини, прекрасне і святе. 6. У реченні Щастя, як сказав німецький письменник Рудольф Пресбер, - це слово, якими ми позначимо те, чого досягли інші є: а) пряма мова б) непряма мова в) цитата г) діалог 7. Цитата - це: а) пряма мова б) одиниця мовознавчої науки в) невласне прама мова г) дослівний (точний) уровок з чийого-небудь тексту або висловлювання, що служить для підтвердження чи пояснення певної думки. 8. Якщо цитату наводять у вигляді прямої мови, то вона: а) береться в лапки б) виділяється як пряма мова в) пишеться без лапок г) пишеться у дужках 9. Віршова цитата, записана у вигляді строфи: а) береться в лапки б) пишеться в дужках в) пишеться з нового рядка, перед нею ставиться тире г) не береться в лапки 10. У якому варіанті неправильно оформлено цитування? а) Поки жива мова в устах народу, до того часу живий і народ (К. Ушинський) б) Правильно говорять, що "Хліб - усьому голова". в) Можна все на світі вибирати, сину, / Вибирати не можна тільки Батькіщину (В. Симоненко). г) Сократ писав: "Заговори, щоб я тебе побачив". 11. Кожна репліка діалогу: а) пишеться з нового рядка б) пишеться з нового рядка, перед нею ставиться тире в) пишеться з нового рядка і береться в лапки г) пишеться без лапок і без дужок 12. Речення з непрямою мовою ( розділові знаки пропущено): а) Ти до землі всім серцем прихились мені шепоче рідна Україна. б) Учітеся ти нам прорік борітеся з ярмом неволі. в) Доводила одна нікчемність що підлабузництво це чемність. г) Яка краса писав Рєпін з України.

чуже мовлення, передане дослівно, а із збереженням лише основного змісту висловлювання. 2. У разі зміни прямої мови непрямою речення буде: а) простим б) складним будь-якого типу в) складнопідрядним г) складносурядним 3. У якому варіанті правильно замінено пряму мову непрямою? "А як ти розумієш щастя?" - спитала у свою чергу Рая. а) Рая у свою чергу спитала, як ти розумієш щастя. б) Рая у свою чергу спитала, як він розуміє щастя. в) Рая у свою чергу спитала, що як він розуміє щастя. г) Рая у свою чергу спитала про щастя. 4. Чи можна речення з прямою мовою "Це Кармелюк! Де він? Ось він!" - пронеслось у натовпі перебудувати у речення з непрямою мовою? а) так б) ні в) потрібно декілька речень, щоб передати зміст г) потрібно створити діалог 5. У якому варіанті неправильно замінено речення з прямою мовою? "Доброта - це найбільше досягнення людини, прекрасне і святе", - писав Іван Цюпа. а) На думку Івана Цюпи, доброта - це найбільше досягнення людини, прекрасне і святе. б) Іван Цюпа писав, доброта - це найбільше досягнення людини, прекрасне і святе. в) Іван Цюпа писав, доброта - це найбільше досягнення людини, прекрасне і святе. г) Доброта, згідно з думкою Івана Цюпи, - це найбільше досягнення людини, прекрасне і святе. 6. У реченні Щастя, як сказав німецький письменник Рудольф Пресбер, - це слово, якими ми позначимо те, чого досягли інші є: а) пряма мова б) непряма мова в) цитата г) діалог 7. Цитата - це: а) пряма мова б) одиниця мовознавчої науки в) невласне прама мова г) дослівний (точний) уровок з чийого-небудь тексту або висловлювання, що служить для підтвердження чи пояснення певної думки. 8. Якщо цитату наводять у вигляді прямої мови, то вона: а) береться в лапки б) виділяється як пряма мова в) пишеться без лапок г) пишеться у дужках 9. Віршова цитата, записана у вигляді строфи: а) береться в лапки б) пишеться в дужках в) пишеться з нового рядка, перед нею ставиться тире г) не береться в лапки 10. У якому варіанті неправильно оформлено цитування? а) Поки жива мова в устах народу, до того часу живий і народ (К. Ушинський) б) Правильно говорять, що "Хліб - усьому голова". в) Можна все на світі вибирати, сину, / Вибирати не можна тільки Батькіщину (В. Симоненко). г) Сократ писав: "Заговори, щоб я тебе побачив". 11. Кожна репліка діалогу: а) пишеться з нового рядка б) пишеться з нового рядка, перед нею ставиться тире в) пишеться з нового рядка і береться в лапки г) пишеться без лапок і без дужок 12. Речення з непрямою мовою ( розділові знаки пропущено): а) Ти до землі всім серцем прихились мені шепоче рідна Україна. б) Учітеся ти нам прорік борітеся з ярмом неволі. в) Доводила одна нікчемність що підлабузництво це чемність. г) Яка краса писав Рєпін з України.

Ответы:
Ruzana Ivanova
27-02-2019 13:47

1. в 2. в. 3. г. 4. б або г 5. б або в 6. б 7. г 8. б 9. г 10. в або а 11. б 12.в

Картинка с текстом вопроса от пользователя AZAMAT SOLOVEY

⭐⭐⭐⭐⭐ Лучший ответ на вопрос «Треба вибрати правильний варіант відповіді. 1. Непрямою мовою називається: а) чуже мовлення, передане довільно б) слова, які вказують, кому належить гучне мовлення в) » от пользователя AZAMAT SOLOVEY в разделе Языки. Задавайте вопросы и делитесь своими знаниями.

Открой этот вопрос на телефоне - включи камеру и наведи на QR-код!