Курсовая работа: Спільне та відмінне у творчості Т. Шевченка і П. Куліша

Курсоваробота

на тему:

"Спільне та відмінне у творчості Т. Шевченка і П. Куліша"

План

Вступ

Возможно вы искали - Реферат: Раннія этапы ў развіцці літаратуразнаўчай думкі

Розділ 1. Вплив поезій Шевченка на творчість П. Куліша

1.1 Знайомство творців

1.2 Історичний контекст творчості митців

1.3 Могутній емоційний потенціал творчості Шевченка

1.4 Доля Куліша - доля типової романтичної людини

Похожий материал - Курсовая работа: Творчість І.Я. Франка

Розділ 2. Спільне та відмінне у творчості Т. Шевченка та П. Куліша

2.1 Музичність віршів Т. Шевченка

2.2 Народні розміри у творах поетів

2.3 Наслідування Шевченка Кулішем

Висновки

Очень интересно - Курсовая работа: Сравнительно-культурологический анализ эпических произведений на материале адыгского эпоса "Нарты" и германского эпоса "Песнь о Нибелунгах"

Список використаної літератури

Вступ

Найглибший слід поруч із Шевченком залишив в українській духовній історії першої половини ХІХ ст. Панько (Пантелеймон) Куліш (1819-1897). Але в київські часи його постать як письменника ще не виступала ясно. Він, щоправда, був уже автором кількох творів російською мовою: оповідань, дивовижної “Пам’ятної книжки для поміщиків Чернігівської губернії”, що нагадує тенденційні “Листи…" Квітки та пізнішу “Переписку” Гоголя; історичного нарису “Повесть об Украине”, романтичного історичного роману “Михайло Чарнишенко” та одного українського твору - “Україна” (1843). Українські вірші, оповідання “Орися” так само як і різні етнографічні матеріали, всі вже готові до друку чи навіть видрукувані, не виходили ще в світ; з українського роману “Чорна Рада” видано було лише кілька розділів російською мовою.

Все ж особистість Куліша як письменника в його молоді роки для нас досить ясна з його невеликої спадщини. Пізніше Куліш справляв на своїх сучасників враження людини, що постійно змінює свої переконання, погляди, заняття, пристрасті.

Розділ 1. Вплив поезій Шевченка на творчість П. Куліша

Зв’язок творчості Шевченка та Куліша можна аргументувати тим, що найважливіший твір П. Куліша - роман “Чорна рада” - виданий 1857 р., ще за життя Шевченка. На той же приблизно період припадає й вихід першої, найвагомішої збірки письменника - “Досвітки" (1862), а також фольклорно-етнографічного збірника у двох томах “Записки о Южной Руси” (1856-1857). Саме ці твори і визначили місце П. Куліша в історико-літературному процесі, відіграли найважливішу роль в історії української культури. Крім того, в житті, творчості, науковій та громадській діяльності Пантелеймона Олександровича істотне значення має його знайомство з Шевченком.

Життєвий і творчий шлях П.О. Куліша, чи, як він сам себе називав на старосвітський лад, Панька Омельковича, припадає на 50-90-ті роки ХІХ ст. Це був складний період становлення нової української літератури й культури взагалі, утвердження національної свідомості українського народу всупереч жорстоким намаганням російського самодержавства й російського шовінізму задушити українську мову, культуру, перетворити українців та “малоросів”.

1.1 Знайомство творців

Вам будет интересно - Реферат: Становлення і розвиток української радянської літератури

Під час першої подорожі Шевченка на Україну з ним познайомився Куліш, про що пізніше так говорив: “Можна сказати, що це зійшовся низовий курінник, січовик, із городовим козаком - кармазинником. А були, справді вони представниками двох половин козаччини”. (С.24)

Коли навесні 1843 р. Шевченко приїхав до Києва, він уже побачив новий будинок університету, що самотньо височів на колишньому пустирищі над ярами. Університет перейшов у нове приміщення влітку 1842 р., але в ньому Куліш уже не вчився. Зустріч відбулася вдома у Куліша на Житомирській вулиці в будинку полковниці Михеєвої.

шевченко куліш поет творчість

Куліш пізніше так розповідав про цю зустріч: “Входить хтось до Куліша в полотняному пальті.

- Здорові були! Вгадайте хто?

Похожий материал - Реферат: Любовная лирика Владимира Владимировича Маяковского

- Хто ж, як не Шевченко? (А ніколи не бачив його й намальованого)

- Він і є! Чи нема у вас чарки горілки?

Тут уже й пішло справдешнє січове балакання, а далі й співи (Шевченко мав голос пречудовий, а Куліш знав незлічену силу пісень). Почали потім їздити навкруги Києва, рисувати, рибу за Дніпром варити…”.

Без сумніву, Шевченко ділився з Кулішем задумом видання альбому “Живописная Украина”, в проспекті вказано його ім’я як співробітника.

1.2 Історичний контекст творчості митців