Реферат: Статистичні ігри Статистичні моделі та методи

Матрична гра, у якій гравець взаємодіє з навколишнім середовищем, не зацікавленим в його програші, і вирішує задачу визначення найбільш вигідного варіанта поведінки з урахуванням невизначеності стану навколишнього середовища, називається статистичною грою чи «грою з природою ». Гравець у цій грі називається особою, що приймає рішення (ОПР ).

У загальному вигляді платіжна матриця статистичної гри наведена на малюнку 1.

S1

S2

Возможно вы искали - Дипломная работа: Поход выходного дня как способ рекреации после рабочей недели

Sn

A1

A11

A12

...

Похожий материал - Реферат: Подготовка женщин в беге на средние дистанции уровня КМС и МС

A1n

A2

A21

A22

...

Очень интересно - Дипломная работа: Совершенствование системы материального стимулирования труда ООО Янаульское УТТ

A2n

...

...

...

Вам будет интересно - Реферат: Мотивация и стимулирования персонала

...

An

am1

am2

...

amn

Рис. 1. Загальний вид платіжної матриці статистичної гри

Похожий материал - Реферат: Анализ системы мотивации и стимулирования труда

У даній грі рядка матриці (Ai ) - стратегії ОПР, а стовпці матриці (Sj ) – стану навколишнього середовища.

На основі методів рішення статистичних ігор можна сформулювати підходи до рішення різноманітних прикладних економічних задач. Одна з таких задач — визначення економічного ефекту інформації.

Для будь-якої економічної задачі, розв'язуваної з використанням статистичних ігор, може бути сформульоване абсолютне мінімальне значення виграшу A0 , що ОПР (особа, що приймає рішення) одержить у найгіршій для себе ситуації. Ця величина може дорівнювати, наприклад, сумі витрат на виробництво продукції при нульовому виторзі від її реалізації, максимально можливим втратам, що виникли внаслідок прийнятого рішення, і т.д. Дана величина завжди може бути оцінена і її значення завжди кінцеве. Це дозволяє привести будь-яку платіжну матрицю статистичної гри до умови незаперечності коефіцієнтів. Умова незаперечності гарантує визначення будь-якого значення виграшу як позитивної величини. Крім того, дотримання даної умови дозволяє визначити величину додаткового виграшу за рахунок підвищення вірогідності інформації.

У процесі ухвалення рішення для визначення найбільш вигідної стратегії ОПР необхідно враховувати можливі стани навколишнього середовища і визначити їх імовірності. ОПР складає прогноз розвитку ситуації FA , відповідно до якого кожний стан навколишнього середовища Sj має імовірність pj. Даний прогноз може реалізуватися з вірогідністю u (під вірогідністю прогнозу тут варто розуміти частку прогнозів, що реалізувалися, від усіх раніше складених прогнозів за умови, що якщо прогноз не реалізувався, те виграш буде дорівнює мінімально гарантованій величині).