Реферат: Способи забезпечення виконання зобов язань

1. Поняття і види забезпечення виконання зобов'язань.

2. Неустойка, її значення і види.

3. Застава. Предмет і види застави.

4. Зміст і форма договору застави.

5. Права і обов’язки заставодавця і заставодержателя.

Возможно вы искали - Реферат: Суверенітет української держави загальні ознаки

6. Порука. Гарантія.

7. Завдаток.

1. Поняття і види способів забезпечення виконання зобов'язань.

Під способами забезпе­чення виконання зобов'язань розуміють додаткові забезпе­чувальні заходи, які мають спеціальний (додатковий) харак­тер і дають можливість досягнути виконання незалежно від того, чи заподіяні кредиторові збитки і чи є у боржника майно, на яке можна звернути стягнення за виконавчими доку­ментами.

Відповідно до ст. 178 ЦК до способів забезпечення належать:

· неустойка;

Похожий материал - Статья: Социальное страхование и обеспечение Основные расчеты

· застава;

· порука;

· гарантія;

· завдаток.

Такий перелік є вичерпним, інші механізми,фор­мально до способів забезпечення не належать.

Очень интересно - Реферат: Основные производители хлопка и льноволокна в СНГ и районах России Оценка динамики производства

Однак меті забезпечення виконаннязобов'язань може слугувати застосування а й будь-яких інших, передбачених законом або договором пра­вових заходів (механізмів), які сприяють виконанню обов'яз­ків боржника за договором або обов'язків, що випливають з інших підстав виникнення зобов'язань. В такому розумінні коло цих способів забезпечення виконання зобов'язань можна тлумачити значно ширше.

Саме виходячи з цього, в ст. 570 проекту ЦК України передбачається, що виконання зобов'язання може забезпе­чуватися не тільки тими способами, які прямо передбачені ЦК, іншими правовими актами, а й тими, які встановили сто­рони в самому договорі.

В сучасній юридичній літературідо таких додаткових способів забезпечення виконання зобов'язання відносять способи, передбачені законом, але не названі у відповідній главі ЦК України . До таких способів, зокрема, належать:

- пра­вила про зустрічне виконання зобов'язань,

- положення про субсидіарну відповідальність учасників повного товариства, а також повних товаришів у командитному товаристві за зобо­в'язаннями товариства при недостатності його майна;

Вам будет интересно - Реферат: Приватизація зміст цілі шляхи

- влас­никаза зобов'язаннями належного йому підприємства або установи;

- права кредитора, який виконав угоду, у разі ухи­лення іншої сторони від її нотаріального посвідчення вимагати по суду визнання її дійсною;

- право кредитора вимагати реєстрації угоди у разі ухилення іншої сторони від її реєстра­ції;

- про відповідальність, що її поряд з боржником несуть треті особи, на яких покладено виконання зобов'язання, та деякі інші1 .

Що стосується додаткових способів забезпечення, які сто­рони можуть передбачати в самому договорі , то до них нале­жать і випадки виконання боржником зобов'язання, пов'яза­ногоіз внесенням певної грошової суми на депозит третьої особи , а також використання в договорі можливостей, що за­кладені диспозитивними нормами ЦК України.

Похожий материал - Реферат: Відповідальність старшокласника за саморозвиток та самореалізацію своєї особистості

Так, нормою передбачено, що ризик випадкової загибелі речі або випад­кового пошкодження майна несе його власник, якщо інше не передбачено законом або договором. У зв'язку з цим влас­никмає право передбачити в договорі покладення ризику випадкової загибелі або випадкового пошкодження майна на контрагента.

Аналогічно може бути розв'язано питання щодо витрат, які пов'язані з утриманням майна.

У проекті ЦК України розширено перелік прямо передба­чених у кодексі способів забезпечення виконання зобов'я­зання, до яких, крім зазначених у чинному ЦК України, нале­жать утримання майна боржника кредитором та нове за змістом і функціями поняття гарантії як способу забезпечен­ня виконання.

Класифікація способів забезпечення виконання зобов'язання проводиться за різними озна­ками2 .